Voorbeeld: zomerschool Almere

Voorbeeld: zomerschool Almere

Durf jij de Zomerschool aan?

Zomerschool Almere Buiten en Almere Haven

In Almere werken 25 basisscholen en twee scholen voor het voortgezet onderwijs mee aan de zomerschool. De zomerschool vindt plaats op twee locaties: Almere Buiten en Almere Haven.


Waarom?

Uit onderzoek is gebleken dat een aantal kinderen na een zomervakantie van zes weken een terugval heeft en op de eerste schooldag met een achterstand begint. De zomerschool moet dit voorkomen en biedt daarom extra onderwijs tijdens de zomervakantie.

 

Voor wie?

Voor leerlingen met een taal- en rekenachterstand uit de groepen 5, 6, 7 en 8 van het basisonderwijs en uit klas 1 van het voortgezet onderwijs. 

 



Hoe?

 

  • De zomerschool wordt georganiseerd in de laatste drie weken van de zomervakantie gedurende vijf dagen per week van met een continue rooster van 8.30 uur - 15.30 uur (lunch van 12.00 – 13.00 uur). Op woensdag zijn de leerlingen om 12.00 uur vrij. 
  • Leerlingen krijgen in groepen van maximaal 15. Per groep is een leerkracht en onderwijsassistent aanwezig.
  • In de ochtend gaan leerlingen aan de slag met woordenschat, rekenen en begrijpend lezen. Woorden worden opgehangen en volgens de viertakt (Verhallen en Van den Nulft) aangeboden. ‘s Middags gaan leerlingen met de stof uit de ochtend aan de slag in de vorm van activiteiten als workshops, muziek, toneel, excursies en technieklessen.
  • De zomerschool concentreert zich op levensecht onderwijs. Dit betekent dat individuele momenten worden afgewisseld met samenwerkingsmomenten, waarin elkaar helpen en leerstof aan elkaar uitleggen (coöperatief leren), bijdragen tot dieper inzicht in de leerstof en tolerantie en respect jegens elkaar.
  • Vertrekpunt is dat leerlingen moeite hebben met rekenen, taal en begrijpend lezen. 
  • Op het gebied van woordenschatontwikkeling zijn de doelen zoveel mogelijk op leerling niveau geformuleerd. Daarnaast is verbetering van de rekenvaardigheid een belangrijk doel. Hiervoor zijn per les doelen geformuleerd. Voor woordenschat is onder andere een fotoalbum ontwikkeld dat leerlingen meenemen naar huis. Op deze manier wordt er een brug geslagen naar de thuissituatie.
  • De zomerschool biedt in de middag buitenactiviteiten aan maar ook activiteiten in de school. De programma's van de beide locaties komen grotendeels overeen.

 

 

Leerlingen over opbrengsten van de zomerschool: 

"Rekenen is leuk en interessant. Je doet bijvoorbeeld breuken met taarten en dan mag je eten."

"De woordjes zijn soms saai, maar de leraren leggen leuk uit."

"Als er problemen zijn, worden ze goed opgelost."

"Je gaat vooruit. Eerst wist ik een paar dingen niet en nu wel. Met woordenschat leer je nieuwe woordjes en de betekenis ervan."  

Hoe gaan ze verder na 2013?

Het project wordt na 2013 voortgezet, samen met de andere schoolbesturen in Almere en de gemeente Almere. De zomerschool wordt dan toegankelijk voor leerlingen van alle scholen in Almere. Doordat het budget minder wordt, zal ook het programma aangepast worden. De zomerschool gaat naar twee weken in plaats van drie. De ontwikkelde en reeds bestaande lesprogramma’s zullen worden hergebruikt en de workshops beperkt binnen het beschikbare budget. 

Wilt u meer weten?

Contact: Marie-Trees Meereboer (projectleider)

E-mail: m.meereboer@asg-almere.nl

Telefoon: 036 5406331

Meer informatie: www.zomerschool.asg-almere.nl